De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Staatssecretaris voor de Noordzee bezoekt Belgica

Staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein, bracht op 10 juli 2015 een bezoek aan het oceanografisch onderzoeksschip RV (Research Vessel) Belgica. De staatssecretaris wilde met eigen ogen zien hoe wetenschappelijk onderzoek op de Noordzee wordt uitgevoerd.

Eigenaar van de Belgica is Federaal Wetenschapsbeleid. Het schip wordt ter beschikking gesteld van wetenschappers om zeewetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Onze kustwachtpartner OD Natuur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is verantwoordelijk voor het budgettair beheer van het schip, de wetenschappelijke instrumentatie en de planning van de wetenschappelijke campagnes. Er wordt samengewerkt met nog een andere kustwachtpartner, Defensie, die de bemanning levert en zorgt voor de operationele ondersteuning en voor een aanlegplaats in de thuishaven in Zeebrugge.

Tot tweehonderd dagen per jaar is de RV Belgica op zee en wordt er dag en nacht gewerkt aan boord door verschillende teams, nationaal, maar ook internationaal. Het schip is een varend laboratorium van 50,90 m lang en houdt al 30 jaar lang toezicht op de kwaliteit van de Noordzee door het voortdurend verzamelen van gegevens over de biologische, chemische, fysische, geologische en hydrodynamische processen die er zich afspelen (monitoring). Na 30 jaar trouwe dienst op zee, is het schip echter aan vervanging toe. Meer informatie hierover: How Big is Belgica.

Belgica