De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Moet ik bang zijn voor kwallen?

Neen, toch niet van de kwallen die aan onze kust voorkomen. De meeste daarvan zijn niet gevaarlijk. Langs onze kust komen vier soorten regelmatig voor.

Oorkwal: dankt haar naam aan de tekening in de vorm van vier "oortjes". Veroorzaakt geen huidirritaties. Komt voor in het voorjaar tot begin van de zomer.
Blauwe haarkwal: is ook een voorjaarskwal en heeft een korenbloemblauwe kleur. Deze soort kan "netelen" (= steken).
Kompaskwal: dit is de typische zomerkwal. Deze kwal heeft een bruine tekening en lange tentakels.
Zeepaddenstoel of bloemkoolkwal: Deze grote blauwe kwal spoelt in de nazomer en in de herfst aan. Deze kwal heeft geen tentakels en veroorzaakt dus geen huidirritatie.

Kwallen zijn geen vissen, maar behoren tot het plankton. Ze kunnen dus niet zelf zwemmen, ze drijven mee met de stroming en de wind en spoelen soms massaal aan. Ze eten kleine visjes en planktondiertjes die tussen hun tentakels terecht komen. Kwallen bestaan eigenlijk uit 95 procent water met een vliesje rond. Vandaar ook de Engelse benaming: "jelly"fish. Ze hebben een hoed waaraan tentakels vastzitten en onder de hoed zit een holte, die dienst doet als mond en ook als maag.

We weten nog erg weinig van deze dieren. Wetenschappers doen onderzoek naar de biologie van kwallen en trachten strandingen wetenschappelijk te voorspellen. Daarbij kunnen ze hulp gebruiken en daarom is het nuttig om waarnemingen van deze mooie dieren te melden. Dat kan op: kwal@natuurwetenschappen.be (bij beperkt aantal) of mrcc@mrcc.be (bij massaal aantal). 

Lees meer over kwallenbeten.

Met dank aan Francis Kerckhof, KBIN/OD Natuur